Huizenprijzen 9,6% lager

De huizenprijzen waren in januari 9,6 procent lager dan in januari 2012. Deze daling is de grootste sinds de prijzen van koopwoningen bijgehouden worden in 1995. De daling is waarschijnlijk te wijten aan de verandering van de hypotheekregels per 1 Januari 2013. Alle hypotheken moeten nu volledig en ten minste annuitair afgelost worden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Door deze vereiste kan er minder hypotheek verkregen worden en zijn de maandlasten een stuk hoger.

Huizenprijzen t.o.v. jaar geleden

Nieuwe regels oorzaak

Omdat sinds 1 januari de hypotheekregels zijn veranderd hebben kopers eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde voor een forse stijging in het aantal verkochte woningen maar zoals verwacht zijn de verkopen ook weer hard afgenomen, de opleving was situationeel en niet door een aantrekkende huizenmarkt. De laatste 4 maanden van 2012 lagen de prijzen op nagenoeg hetzelfde niveau.

De prijzen van de verkochte woningen waren in januari 2013 ongeveer gelijk aan het voorjaar van 2003. Dit betekend dat we 10 jaar teruggegaan zijn in de tijd met de huizenprijzen. Als we kijken naar de piek in augustus 2008 is de prijsdaling ruim 19 procent. Een forse daling dus.

Minder transacties en onzekerheid

In januari 2013 wisselden overigens 6260 woningen van eigenaar, dit is een daling van 12% t.o.v. vorig jaar. Mogelijk komen we nu wel in de buurt van de bodem, hypotheken kosten ongeveer 30% meer dan voor de nieuwe regels dus het lijkt logisch dat de prijzen evenredig dalen. Rekening houdende met de inflatie moet de daling dan op een procent of 25 uit gaan komen. Onzekerheid speelt ook wel een rol, veel mensen wachten af om te kijken wat het kabinet gaat doen met de woningmarkt. Er is wel een nieuw akkoord gesloten vorige week maar de inhoud is nog niet volledig duidelijk voor het publiek en het zal zeker nog 3 maanden duren voordat deze regels gebruikt kunnen worden bij het afsluiten van een hypotheek.

Prijzen bestaande koopwoningen

Bron: cbs