De bouw is in 2012 zwaar getroffen door de crisis, de productie daalde met ruim 8 procent en de omzet nam af met 7 procent. Grond, water en wegenbouw deden het nog wel goed in 2012.

In 2012 zijn er 33 procent minder bouwvergunningen verleend, dat is 33 procent minder dan in 2011. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe koopwoningen is fors afgenomen, er zijn er nog maar 25 afgegeven in vergelijking met 40 duizend een jaar eerder. De nieuwbouwsector ligt dus vrijwel stil voor koopwoningen. Het aantal vergunningen voor huurwoningen is met slechts 2 duizend gedaald naar 12 duizend.

Er is wel een groot verschil te zien over de regio’s, in Limburg en overijssel was de afname slechts 20 procent maar wanneer w naar Groningen en Drenthe kijken komen we op 60 procent. In Friesland is het aantal afgegeven vergunningen stabiel gebleven, dit aantal was vrijwel gelijk aan 2011.

Omzet bouw

Ook architectenbureaus hebben het slecht

Ook de architecten kregen fors minder projecten, in vrijwel geheel 2012 lag het aantal opdrachten fors lager waardoor de omzet in de gehele branche met 14 procent daalde. Als we kijken naar het begin van de crisis ligt de omzet bij architecten ruim 50 procent lager.

Omzet architectenbureaus

Dit jaar nog geen verbetering bouw sector

Er zal dit jaar nog geen duidelijke verbetering zichtbaar zijn in de bouw, behalve dan in de wegenbouw. Door de strengere regels omtrent hypotheken en de hypotheekrenteaftrek is het vermogen wat beschikbaar is om huizen te kopen fors gedaald, dit betekent ook dat er voor de bouw minder marge is welke altijd al laag was.

Bron: cbs